Reflektor – Arhitektonske barijere najveći problem paraplegičarima Čačka

Foto MNA – Reflektor.rs

Čačak – Poslednjih godina je učinjeno dosta, ali osobe u invalidskim kolicima i dalje se suočavaju sa arhitekstonskim barijerama, izjavio je predsednik udruženja paraplegičara Čačka Vladan Petković.

„Svake godine je sve bolje, ali nikad nije dovoljno. I sada ako krenete sa invalidskim kolicima naićićete na veliki broj prepreka, u velikom broju slučajeva ne možete se samostalno kretati. Pokušavamo da u dogovoru sa lokalnim vlastima rešimo što više arhitekstonskih barijera“, rekao je Petković.

On je u izjavi agenciji MNA, podsetio da je prošle godine postignut godovor sa Gradom da se krene sa uklanjanjem barijera od samog centra.

„To bi mnogo značilo za osobe koje se kreću u kolicima, ali za druge građane, majke koje voze decu u kolicima, slepe i slabovide“, objašnjava Petković.

Petković kaže da bi svaka stambena zgrada trebalo da ima pristup za osobe sa invaliditetom.

„Kada je reč o javnim objektima, većina ih je delimično pristupačna. Ako dođete do zgrade Opštine, možete doći samo do prvog sprata i to ne možete samostalno“, navodi Petković.

Kao još jedan od problema ističe i taj što gotovo nijedan hotel ili motel u Čačku nema prilagođenu, barem jednu sobu za osobe u kolicima.

Kada je reč o predrasudama prema osobama sa invaliditetom, Petković kaže da je na tom polju učinjen ogroman pomak.

„Moje kolege i ja se osećamo da smo prihvaćeni u društvu, da smo ravnopravni, a to smo dolazali našim postupcima i radom“, zaklujučio je Petković

Izvor: Reflektor