RTS: Akademija za mlade lidere sa invaliditetom

U Vrdniku je završena prva Letnja škola Akademije za mlade lidere sa invaliditetom, čiji je cilj motivisanje i jačanje kapaciteta mladih osoba sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije, radi njihovog uključivanja u invalidski pokret Srbije. Četrnaest mladih polaznika akademije sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije, izabrani su da budu prvi polaznici Akademije. Među njima je Kristina Grbović iz Čačka.

Izvor RTS

Mladi lideri trebalo bi da nastave rad starijih kolega na unapređenju uslova života osoba sa invaliditetom i da daju svoj doprinos da se zakonski reše njihovi problemi.

Milan Stošić predsednik NOOIS kaže da je pre svega potrebno obrazovanje i inkluzivno obrazovanje osoba sa invaliditetom, stvaranje uslova za uklanjanje arhitektonskih barijera, za adekvatna učila, za pedagoške i druge asistente.

“Iako postoji poseban Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, to ide jako teško. Veliki broj mladih osoba sa invaliditetom, obrazivanih i visoko obrazovanih, vrlo teško dolazi do stalnog zaposlenja”, naglašava Stošić.

Iz nadležnog ministarstva najavljuju novi zakon koji bi trebalo trajno da reši ove probleme.

Celokupan tekst možete pročitati na izvornoj stranici portala Radio Televizije Srbije.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4061426/mladi-invaliditet-akademija.html

Đorđević na otvaranju Letnje škole osoba sa invaliditetom u Vrdniku

Screenshot video letnja škola za mlade lidere sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević svečano su otvorili Letnju školu osoba invaliditetom u Vrdniku, organizovane u okviru Akademije za mlade lidere sa invaliditetom, koju je ove godine pokrenula Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), uz finansijsku podršku Ministarstva, a koju pohađaju 14 mladih polaznika različitih kategorija invalidnosti iz cele Srbije.

Na osnovu određenih kriterijuma, NOOIS je početkom ove godine nakon javnog konkursa izvršio selekciju i izabrao 14 mladih polaznika različitih kategorija invalidnosti (fizičkog i senzornog invaliditeta – osoba sa neuromišićnim oboljenjima, dečijom i cerebralnom paralizom, paraplegijom, slepih i gluvih osoba, kao i jednog polaznika sa lakšim oblikom intelektualnog invaliditetea) iz cele Srbije: sedam učesnika iz Beograda, tri učesnika iz Vojvodine, dvoje iz Užica, jedna polaznica iz Čačka i jedna iz Leskovca.

Kompletan tekst možete pročitati na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja
https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/djordjevic-na-otvaranju-letnje-skole-osoba-sa-invaliditetom-u-vrdniku

Izvor youtube korisnika ministarstvo RZS

Izvor: RTS, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja