Učešće na sajmu J=DNAKI

U Beogradu se održava drugi po redu Sajam J=DNAKI, od 23. do 27. oktobra 2019, a koji ima za cilj da pokaže da su svi građani jednaki. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Biljana Barošević, ističe značaj održavanja Sajma i otkriva naredne projekte koje će Ministarstvo sprovoditi kako bi se dodatno poboljšao položaj osoba sa invaliditetom.

Cilj sajma je informisanje javnosti o aktivnostima koje u okviru nadležnosti Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije – NOOIS sprovodi radi unapređenja kvaliteta života svih građana.

U okviru štanda Ministarstva i NOOIS-a obezbeđen je izložbeni prostor na kojem će biti izložene slike i druga umetnička dela čiji su autori osobe sa invaliditetom, kao i staklene vitrine u kojima će biti izložene rukotvorine, nakit i različiti proizvodi koje su takođe izradile osobe sa invaliditetom i korisnici ustanova socijalne zaštite.

Zbog čega je važno da se ovakva manifestacija svake godine održava u Srbiji?

Sajam J=DNAKI značajan je ne samo za osobe sa invaliditetom nego i za sve građane Srbije koji se suočavaju sa predrasudama. Ovaj sajam omogućava da se na jednom mestu, organizacijom različitih tribina, radionica, okruglih stolova, izložbi i promocijom dobre prakse ukaže na mogućnosti i potencijale svakog pojedinca, da se razmene stavovi i iskustva i da se zajedničkim delovanjem unaprede mere i aktivnosti koje se sprovode u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa.

Važno je napomenuti da je Beogradski sajam nakon 81 godine od osnivanja, prvi put u istoriji, za vreme prošlogodišnjeg Sajma J=DNAKI u potpunosti postao pristupačan za osobe sa invaliditetom.  U cilju poboljšanja pristupačnosti fizičkog okruženja Ministarstvo je iniciralo i u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom realizovalo ugradnju hidrauličnih platformi koje povezuju sve hale, kao i kompletnu rekonstrukciju i izgradnju dva nova toaleta za osobe sa invaliditetom, kod hale 3A. Na ovaj način realizovane su projektne aktivnosti saveza i lokalnih udruženja u sastavu saveza, koje doprinose izjednačavanju mogućnosti osoba sa invaliditetom.

Izvor: Srbija Danas – više možete pročitati na sledećem linku ovde