Učešće UPČ na okruglom stolu – Informisanje u javnom interesu osoba sa invaliditetom

Izvor: Cemaforum

”Informisanje u javnom interesu osoba sa invaliditetom” bila je tema okruglog stola koji je organizovao čačanski Centar za monitoring i aktivizam – CEMA. Ova organizacija, zajedno sa lokalnim medijima okupljenim oko Medijskog skloništa, pokrenula je inicijativu za izdvajanje 10% od ukupnih sredstava za sufinansiranje medijskih projekta koji se bave položajem osoba sa invaliditetom u gradu Čačku.

Ovom događaju, koji je održan u Cеntru za stručno usavršavanje u Čačku, prisustvovala su gotovo sva udruženja OSI, deo lokalnih medija, kao i predstavnici Britanske ambasade i Trag fondacije iz Beograda. Poziv je upućen i predstavnicima lokalne samouprave.

Izvor: Cemaforum – Dragana Krnetić i Vladan Petković

Vladan Petković, predsednik Udruženja paraplegičara – Čačak ističe da kao udruženje aktivno učestvuju i podržavaju ovu inicijativu koja bi obezbedila veće prisustvo osoba sa invaliditetom u medijima.

”Značajna je podrška gospode iz Britanske ambasade koji su danas bili ovde i čuli naše probleme. Verujem da sva udruženja OSI, donatori, CEMA i mediji koji su pokrenuli inicijativu, ali i lokalna samouprava, sa kojom smo imali dobru saradnju, zajedničkim snagama možemo unaprediti uslove našeg života u svim segmentima”.

Izvor: Cema – Mirjana Stanojević i Tanja Mikašević

Jedna od najuspešnijih čačanskih sportistkinja, Tanja Mikašević, kaže da je i sama bila iznenađena podacima o tome koliko su malo osobe sa invaliditetom zastupljene u medijima, ali da ”krivca” ne bi trebalo tražiti samo među novinarima, već i među samim osobama sa invaliditetom.

”Moj utisak je da se nismo dovoljno trudili da se nametnemo svojim temama i problemima sa kojima se suočavamo, zato u narednom periodu moramo biti mnogo aktivniji”, poručuje Tanja.

Izvor: Cemaforum

”Mi smo spremni da udruženjima pružimo svu podršku kroz organizovanja skupova na kojima će potencijalnim donatorima predstaviti svoje ideje, prilikom aplikacija i svakoj drugoj vrsti logistike. Ali je jako važno da u taj proces budu uključeni i predstavnici lokalne samouprave koji još uvek civilni sektor identifikuju kao ”strane plaćenike, izdajnike, soroševce…”. Tačno je da mi imamo različite pristupe i metode delovanja, ali bi konačan cilj trebalo da nam bude isti, a to je bolji i dostojanstven život svakog člana lokalne zajednice. Sve dok se ne uspostavi takav pristup suočavaćemo se sa svim ovim problemima o kojima se danas sa puno emocija govorilo” – zaključila je Svetlana Kojanović, direktorka Centra za monitoring i aktivizam – CEMA.

Izvor: Cema – Slađana Radovanović

Svi argumenti za pokretanje ove inicijative sadržani su u Analizi medijskih sadržaja publikovanih u periodu od 01. jula 2020. do 31. decembra iste godine na pet lokalnih informativnih portala. Ključni podatak je da je, nakon analiziranih 10 hiljada medijskih sadržaja koji su imali ključne reči korona, kovid, pandemija, OSI, osobe sa invaliditetom, samo 0,5% posvećeno ovoj ranjivoj grupi.

Izvor: Cemaforum

Kompletnu Analizu i istraživanje možete pročitati u PDF-u klikom na dugme.

Izvor: CEMA / kompletan tekst možete pročitati na njihovoj stranici
Galeriju slika sa održanog okruglog stola možete pogledati na LINKU.