KablarNet: Pravo na reproduktivno zdravlje i porodicu žena sa invaliditetom

Portal KablarNet je napisao članak o barijerama koje postoje u zdravstvenim ustanovama i problemima sa kojima se suočavaju žene OSI. U okviru projekta “ Moj put do majčinstva” koji je sufinansiran iz budzeta grada Čačka, napisan je članak u kome je učestvovala Slađana Radovanović iz Ivanjice, članica Udruženja paraplegičara Čačak. Kompletan članak možete pročitati na sledećem linku, a u nastavku teksta izdvajamo:

PRAVO NA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE I PORODICU ŽENA SA INVALIDITETOM

“Žene sa invaliditetom u Moravičkom okrugu nailaze na brojne barijere u ostvarivanju prava na reproduktivno zdravlje i porodicu. Nepristupačnost objekata zdravstvene zaštite i usluga, nedostak opreme i informacija, samo su neke od prepreka u ostvarivanju jednog od osnovnih ljudskih prava, zagarantovanog međunarodnim i nacionalnim propisima” – navodi se u članku na portalu Kablarnet.

Predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Čačku Snježana Risimović kaže da su u poslednje vreme učinjeni znatni pomaci u pogledu dostupnosti zdravstvene usluge osobama sa invaliditetom ali da to, još uvek, nije dovoljno.

“Znamo da je za nabavku odgovarajuće opreme i adaptaciju prostora potrebno mnogo novca, ali hajde da se potrudimo i da uz podršku lokalne samouprave svake godine napravimo pomak, da bar nešto poboljšamo” – apeluje Snježana Risimović.

Koordinatorka Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Dragana Maksimović, ukazuje na značaj korektnog i profesionalnog odnosa medicinskog osoblja prema osobama sa invaliditetom.

“Lekari moraju biti obučeni i senzibilisani za rad sa osobama sa invaliditetom. Trebalo bi da bar oni budu oslobođeni predrasuda i stereotipa kada žena sa invaliditetom izjavi da bi želela da rodi. Nije tajna da se ponekad suočavamo sa neprimerenim komentarima onih od kojih očekujemo pomoć i savet. Možda oni nisu toga svesni, ali je to neosporno vid diskriminacije”,  upozorava Dragana Maksimović.

Gradska većnica zadužena za zdravstvo i pomoćnica direktora Opšte bolnice u Čačku dr Slavica Dragutinović kaže da je u planu potpuna rekonstrukcija i dogradnja objekata u krugu čačanske bolnice.

“Sledeće godine počinjemo sa fasadnim uređenjem svih zgrada u bolnici. U projektu bi trebalo da bude predviđena adaptacija svih postojećih rampi, koje zbog visokog nagiba nisu prilagođene za samostalno kretanje osoba sa invaliditetom. Nadam se da će urbanističke službe i projektanti ispoštovati Pravilnik o tehničkim standardima pristupačnosti za osobe sa invaliditetom” – kaže dr Slavica Dragutinović.

Identična situacija je i u Domu zdravlja u Ivanjici. Zgrada nema lift, a ginekološka ordinacija se nalazi na drugom spratu. Slađana Radovanović navodi iskustva iz ivanjičkog Doma zdravlja:

 “Moram da pohvalim lekare i osoblje u ivanjičkom Domu zdravlja, koji daju sve od sebe da mi olakšaju lečenje. Izuzetni su i kao stručnjaci i kao ljudi. Međutim, imam i drugačija iskustva, iz drugih zdravstvenih ustanova u kojima sam tražila medicinsku pomoć. Dešavalo mi se da prema meni postupaju kao da sam pacijent nižeg reda, da, čak, neće sa mnom ni da komuniciraju, već se obraćaju osobi koja je došla sa mnom da mi pomogne. Pratioca pitaju zbog čega sam došla, njemu saopstavaju dijagnozu. To je strašno ponižavajuće, uvredljivo i nekorektno”, navodi Slađana Radovanović.

Izvor: Kablarnet.rs