OzonPress – Stonoteniseri u borbi za trofej Čačka

Udruženje paraplegičara Čačak  danas je organizovalo završni turnir u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom.Za Trofej Čačka borilo se više od 50 takmičara iz cele Srbije.

Liga u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom ima šest kola i organizuje se u šest gradova Srbije. Turnir je iz godine u godinu sve jači, jer je stoni tenis postao najpopularniji i najmasovniji sport za osobe sa invalidteom u našoj zemlji a naša reprezentacija nalazi se u samom svetskom vrhu.

Foto: OzonPress

Takmičenje za Trofej Čačka se organizuje više od deset godina a danas imamo najmosovniji odziv jer učestvuje više od 50 takmičara. Rezultati naših stonotenisera su do sada izvanredni a na naša reprezentacija se nalazi među prvih pet u svetu. Turnir u Čačku je veoma jak jer su ovde prisutni i osvajači medalja. Naš klub u Čačku ima desetak članova, trudimo se da se što bolje pripremimo ali finansije su problem. Za sada se snalazimo i pored velikih troškova naročito za takmičenja u svetu. Sledeće godine je Evropsko prvenstvo u Danskoj. U decembru krećemo sa pripremama, nadam se da ćemo učestvovati i doneti neku medalju, rekao je Vladan Petković, predsednik Udruženja paraplegičara Čačak.

Zorica Popadić, članica tima Stig iz Beograda i reprezentativka Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini osvojila je zlatnu medalju, zajedno sa Borislavom Perić Ranković i Nadom Matić iz Novog Sada. Kaže da sa zadovoljstvom uvek dolazi u Čačak a da je konkurencija na turniru nikad jača.

Vladan Petković – Foto: OzonPress

– Svi takmičari koje ovde danas vidite treniraju, svi se trude i svakome je cilj da pobedi, niko nije naivan tako da treba igrati i boriti se. Očekujem najbolje ali nikad se ne zna, kaže Zorica Popadić.

I Mitar Palikuća, reprezentativac i član tima Spin iz Novog Sada, takođe je redovan takmičar na turniru u Čačku.

– Drago mi je što sam deo ovog turnira, uvek rado učestvujem. Lepo je videti ovoliki broj učesnika. Konkurencija je jaka, ali na kraju uvek bolji pobedi, kaže Mitar.

Naši reprezentativci kažu da se odnos društva prema osobama sa hendikepom menja, ali da ima još mesta da se situacija popravi.

Zorica Popadić – Foto: OzonPress

– Država Ii društvo se trudi da izjednači nas i sportiste bez hendikepa, ali ima još prostora da se nešto učini da se pomogne, a najveći problem su finansije. Kao klub do sredstava dolazimo od grada, sa tim novcem finansiramo salu, trenera, putne troškove, turnire po Srbiji. Sledeće godine se borimo za plasman za Olipijadu u Riju. Trenutno sam 12 na svetskoj listi i moraću dosta da se trudim da bih se izborila za učešće, kaže Zorica Popadić.

Mitar Palikuća kaže da druge reprezentacije za svoje takmičare i pripreme izdvajaju daleko više novca, i da se to primećuje na svakom narednom takmičenju jer je konkurencija sve veća i jača.

Mitar Palikuća – Foto: OzonPress

– Ove godine smo bili u Kini i doneli smo četiri medalje. Osvojili smo tri bronzane u pojedinačnoj konkurenciji dok smo u ženskoj konkurenciji osvojili zlato. Druge zemlje daleko više novca izdvajaju novca za svoj tim, nije lako se boriti sa njima, oni su sve jači ali mi za sada držimo korak dobrim i kvalitetnim radom, kaže Mitar Palikuća.

Foto: OzonPress

Izvor: OzonPress