PZS: Kristina čeličnom voljom ruši sve barijere i predrasude

Kristina Grbović iz Ljubića je OSI od oktobra 2016. godine, kada je kao suvozač, usled saobraćajne nezgode, nakon teških telesnih povreda došlo do oštećenja kičmene moždine što ju je dovelo do trajnog invaliditeta. Nakon osam meseci provedenih u bolničkoj postelji, gde je videla mnogo težih slučajeva, ni jednog trenutka ova mlada žena nije klonula duhom, a sobzirom na to da živi na seoskom području, to joj je samo motiv da dodatno napreduje i savladava prepreke.

Kristina pleni svojim osmehom, a njena jaka volja ruši sve barijere i prepreke
Fotografija: PZS – Portal za osobe sa invaliditetom

„Uvek sam nalazila motiv za borbu i napredak. Najveći motiv mi je bila i ostala ćerka Magdalena, tu su naravno, porodica i prijatelji, imala sam njihovu bezuslovnu podršku. Trebalo je vremena da se neke stvari savladju, ali uvek sam nalazila način i imala volju, te ni jednog trenutka nisam odustala”, kazala je za PZS Kristina Grbović.

Kristina sa svojom ćerkicom koja joj daje najveću snagu i motivaciju
Fotografija: PZS – Portal za osobe sa invaliditetom

Kristinina snaha kaže da je Kristina svima zadala domaći zadatak i nauk kako treba ljudi da se ponašajau i da žive, te da treba život voleti i živeti punim plućima.

Nemerljiva podrška porodice
Fotografija: PZS – Portal za osobe sa invaliditetom

Uprkos tome što Kristina ne živi na gradskom području, ona se ne oseća isključeno iz društvene zajednice, već naprotiv njen položaj je na višoj društvenoj lestvici i ona je mišljenja da sopstvena volja i želja čoveku određuju mesto u društvu.

Kristina je ravnopravan član društvene zajednice
Fotografija: PZS – Portal za osobe sa invaliditetom

„Odmah sam se aktivirila i učlanila u Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, tu sam član upravnog odbora, polaznik sam Akademije mladih lidera sa invaliditetom pri Nacionalnoj organizaciji OSI i radim na projektu „Još uvek vozim” kao jedan od predavača, koji ima za cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju mladih, gde kroz svoje iskustvo govorim i skrećem pažnju mladima da jednostavno ne dopuste da dođu u situaciju kao što sam ja”, pojasnila je Kristina.

Ovoj mladoj ženi je organizacija oduvek jača strana, tako da nju možete sresti u svakom delu grada na Moravi u raznim aktivnostima.

„Svakodnevno putujem na treninge, treniram stoni tenis, kada imam predavanja u okviru projekta putujem u razne gradove i to mi nije nikakav problem, sa ćerkom idem često u šoping, vodim je u park, odlazimo kod prijatelja. Kada pričam sa ljudima koji su duže godina OSI, nego ja, kada mi oni pričaju kako je bilo u njihovo vreme, značajno se dosta stvari promenilo, počevši od te pristupačnosti, a to je nama i najbitnija stvar”, zaključuje Kristina.

Kristina je odličan primer kako se čovek može izdići iznad svake situacija, a njena snaga leži u čeličnoj volji, okružena dobrim ljudima i neverovatnom energijom koja joj pomaže da živi život punim plućima.

Izvor: PZS – Portal za osobe sa invaliditetom